Blogi

Liikasyömisen ja tiukkojen dieettien vuorottelu – Miten päästä tasapainoon?

Suvi Björkqvist ruokariippuvuudesta toipuminen

Osalla meistä Toimiva ry:n työntekijöistä löytyy omakohtaisia kokemuksia riippuvuuksista ja niistä toipumisesta. Suvin taustalta löytyy niin nuoruuden aikana koettu alkoholiriippuvuus ja siitä toipuminen, kuin myös liikasyömisen ja tiukkojen dieettien vuorottelua. Tässä blogikirjoituksessa Suvi kirjoittaa kokemuksistaan syömisen haasteisiinsa apua tuoneista keinoista.

Vaikka alkoholin ongelmakäyttö olikin nuoruudessani se kaikkein haitallisin riippuvuuden muoto, niin myös syömisen haasteiden kanssa olen saanut painia ja hakea apua erilaisista keinoista ja menetelmistä. Tasapainoiseen syömiseen pääsemissä eniten apua ovat tuoneet mustavalkoajattelusta luopuminen, omaan ihannevartaloon pyrkimisen lopettaminen ja sen hyväksyminen, että ”ihan ok” on riittävän hyvä. 

Ihan alkuun kuitenkin pari sanaa alkoholiriippuvuudesta, ennen kuin uppoudumme syömisen haasteisiin ja niistä toipumiseen. Tänä päivänä saan kiitollisin mielin todeta eläneeni raitista elämää jo lähes kahden vuosikymmenen ajan. Pääsin raittiuteen johtavalle tielle 19 vuotta sitten vertaistuen avulla. Tarinaani alkoholin ongelmakäytöstä ja raitistumisestani pääset halutessasi lukemaan tarkemmin esimerkiksi Tehy-lehden jutusta: ”Elin kaksoiselämää”, muistelee sote-ammattilaisia päihdeongelmissa auttava Suvi Björkqvist

Mutta entäpä liikasyömisen ja tiukkojen dieettien vuorottelusta irtaantuminen? Mistä olen saanut kaikkein eniten apua ja tukea näihin haasteisiin vuosien aikana? 

Syömisen ongelmista toipuminen on sisältynyt alkoholiriippuvuutta monimuotoisemmin erilaisia vaiheita ja kokeiluja, aina vertaistukiryhmistä blogikirjoittamiseen ja eniten haasteita aiheuttaneiden herkkujen välttämiseen. Esimerkiksi yhteen aikaan vältin kokonaan karkkeja ja snack-tuotteita. Sittemmin suhtautuminen on aaltoillut ja muuttunut. Edelleenkin joidenkin herkkujen kanssa ”saa olla tarkempana”, enkä esimerkiksi yleensä osta itselleni kotiin karkkeja kaappeihin jemmaan. Kuitenkin syön niitä toisinaan vaikkapa juhlissa ja lomamatkoilla.

Syömisen haasteet eroavat siinä mielessä alkoholiongelmasta, että alkoholin on voinut jättää kokonaan pois. Syömisen suhteen tasapainon hakeminen on ollut pidempikestoisempi pohdinnan ja tutkimisen paikka, eikä sen suhteen ole voinut noudattaa mustavalkoista ”joko tai” -tietä. 

Syömisen suhteen tasapainon hakeminen on pidempikestoisempi pohdinnan ja tutkimisen paikka kuin alkoholin, jonka voi jättää kokonaan pois.

Jos mietin ainoastaan riippuvuuden kohdetta (vaikka ymmärränkin toipumisen paljon laajemmin kuin ainoastaan riippuvuuden kohteen pois jäämisenä), niin alkoholin suhteen toipuminen on ollut yksinkertaisesti määriteltävissä. Alkoholin pois jäämisen ajankohta on helppo määritellä ja ilmaista. Syömisten suhteen asiaa ei voi määritellä samalla tavalla. Tasapaino on löytynyt hiljalleen, sisältäen myös armollisuuden ja hyväksynnän näkökulman. Toisinaan ruokailut menevät suunnitellusti ja toisinaan ei. Oleellisinta on kokonaisuus. 

Tämän hetkisen ajatukseni ja ymmärrykseni mukaan (ja tämäkin voi ajan saatossa taas muuttua ;D) tasapainoisemman syömisen löytymisessä itseäni ovat parhaiten auttaneet ja vieneet eteenpäin seuraavat keinot:

– Tiukkojen dieettien lopettaminen. Tavallista perusruokaa säännöllisesti ateria-ajoilla.

– Oman kehon hyväksymisen harjoitteleminen. Ei yritä väkisin työntää ”pyöreää palikkaa kolmion muotoisesta reiästä läpi” eli ei yritä saada omasta kehosta jotain sellaista, mihin se ei luonnollisesti taivu.

–  Itsemyötätunto ja armollisuus on tärkeää. 

– Tarvitsen lempeitä rajoja ja sen pohtimista, millainen syöminen on omalle hyvinvoinnille hyväksi. Esimerkiksi olla ostamatta kotiin kaappeihin haastavilta tuntuvia herkkuja varastoon tai vierasvaroiksi. Ne pyörittävät siellä mieltä niin kauan, kunnes ne on syöty pois.

– Liikunnan osalta tärkeää on ollut löytää lajeja, joista saan iloa, inspiraatiosta ja virtaa elämään. Ei pohtia liikuntaa kaloreiden kulutuksen näkökulmasta.

Oleellisinta on siis ollut tasapainon löytäminen. Sopivasti armollisuutta ja sopivasti rajoja.

Millaisia keinoja ja menetelmiä Ähky-hankkeessa yleisesti suositellaan hallitsemattomasta syömisestä toipumiseen ja mitä ruokariippuvuus on?

Lue lisää blogikirjoituksesta: Hallitsematon syöminen – Ähky-hankkeen näkökulma aiheeseen

Tekstin kirjoittaja Suvi Björkqvist toimii projektiasiantuntijana Ähky-hankkeessa sekä Versot-hankkeen projektipäällikkönä.

Jaa kirjoitus

Jätä kommenttisi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top