Blogi

Tarvitaan rohkeutta puhua riippuvuuksista – Toimivassa puhutaan ja kohdataan.

Katja Näätäinen Toimiva ry

Aloitin Toimiva ry:ssä projektiasiantuntijana alkuvuodesta 2023. Tätä edeltävästi olen työskennellyt yli kymmenen vuoden ajan päihderiippuvaisten ihmisten parissa ja uskallan väittää kohdanneeni vuosien aikana lähes kaikki mahdolliset riippuvuuden eri muodot. 

Olen nähnyt myös sen epätoivon ja häpeän, jonka ihminen kokee apua hakiessaan. Olen nähnyt muutoksen aiheuttaman tuskan ja helpotuksen. Olen tukenut vaikeissa päätöksissä ja parhaani mukaan ohjannut oikeaan suuntaan. Olen ollut rinnalla, kun ihminen on opetellut ensimmäistä kertaa kohtaamaan tunteensa ja tullut kuulluksi oman tarinansa kanssa. Olen kohdannut hyvin traumatisoituneita ihmisiä. Olen valitettavasti nähnyt myös, mihin se johtaa, jos ihminen ei saa apua riippuvuuteensa. Olen onneksi saanut todistaa lukuisia huikeita muutostarinoita ja olen saanut aina työskennellä työyhteisössä, jossa on vahva usko toipumisen mahdollisuuteen. Niin on myös Toimiva ry:ssä. 

Alkuun pohdin, miten ryhmien ohjaaminen ja verkossa kohtaaminen onnistuvat. Vertaistuki on tärkeä elementti riippuvuudesta toipumiselle. Mietinkin, kuinka verkkoryhmissä saadaan luotua se turvallisuuden tunne, jota riippuvuuksista ja traumoista kärsivä ihminen tarvitsee. Ajattelin, ettei verkkokohtaamista voi verrata kasvotusten tapahtuvaan kohtaamiseen. Onneksi olin väärässä. Verkkoryhmät mahdollistavat avun hakemisen mistä päin Suomea tahansa ja toisiin ryhmäläisiin tutustuu samoin, kuin liveryhmissäkin. Aiheesta on tehty pandemiavuosien jälkeen myös tutkimusta ja esimerkiksi keväällä julkaistussa tiedotteessa todetaankin, että ” Vertaistuen tärkeimmät ulottuvuudet toteutuvat erinomaisesti myös verkkovertaistukiryhmissä”. Lue lisää täältähttps://www.epressi.com/tiedotteet/terveys/uusi-tutkimus-vertaistuki-verkossa-voimauttaa-ja-parantaa-elamanlaatua.html 

Olen työurani aikana huomannut, että tärkeintä on uskoa toipumisen mahdollisuuteen. Jos apua hakeva ihminen ei itse usko siihen, niin aluksi riittää, että ammattilainen uskoo.

Merkitystä ei ole auttajan koulutustaustalla tai työuran pituudella, vaan sillä, että hän kohtaa ihmisen ja uskoo hänen kokemaansa. Tähän auttaa, jos ymmärtää riippuvuuksien taustatekijöistä, ilmenemismuodoista ja ennen kaikkea toipumisen mahdollisuudesta. Jos ammattilainen kokee, ettei hänellä ole tarpeeksi tietoa ja keinoja auttamiseksi, hän voi silti olla ihmisen tukena ja auttaa hakemaan apua riippuvuuden hoitoon. Pääasia on, ettei jätetä avun hakijaa yksin. 

Aloittaessani Toimiva ry:ssä huomasin nopeasti, että täällä moniammatillisella tiimillä on vahva usko muutoksen mahdollisuuteen ja se ohjaa kaikkien hankkeiden toimintaa.

Me Toimivassa tarjoamme tilaa vertaistuelle ja kokemuksille. Sille tunteelle, ettei ole yksin asian kanssa. Uskallamme puhua riippuvuuksista ja sen eri ilmenemismuodoista, myös niistä, jotka ovat vähemmän esillä. Tästä esimerkkinä ruokaan ja syömiseen kohdistuva riippuvuus, josta voit lukea lisää tästä blogitekstistä: https://toimiva.fi/kun-ruoka-koukuttaa-ruokaan-ja-syomiseen-kohdistuva-riippuvuus/  

Traumainformoitu työote kannustaa myös meitä työntekijöitä tarkastelemaan omaa suhdettamme erilaisiin haasteisiin, joita olemme kohdanneet. Kun traumainformoitu työote kulkee läpi organisaation, se heijastuu myös ryhmiimme osallistuviin ihmisiin. Riippuvuuksista kärsivä ihminen kokee usein suurta häpeää ja syyllisyyttä tilanteestaan. Asian puheeksi ottaminen koetaan usein vaikeaksi. Harmillisesti olen vuosien aikana huomannut, että myös ammattilaisilta saattaa puuttua rohkeus asioista suoraan puhumiseen. Syynä voi olla auttajan omat kokemukset tai pelko siitä, ettei ole tarpeeksi tietoa riippuvuuksista. Jos ammattilaisina emme uskalla puhua näistä aiheista, niin miten voimme odottaa ihmisten uskaltavan hakea apua?

Ensimmäisen vuoteni aikana Toimiva ry:ssä olen saanut kohdata ihmisiä, jotka ovat rohkeasti lähteneet hakemaan apua riippuvuuteensa verkkoryhmän muodossa. Olen saanut myös heittää omat ennakkoluuloni romukoppaan verkkoryhmien toimimattomuuden suhteen. Toimivan tiimissä on rohkeutta kokeilla uutta ja puhua riippuvuuksista ääneen. Olen iloinen, että minulla oli rohkeutta lähteä mukaan tähän tiimiin. 

Katja Näätänen

Versot- ja Ähky-hankkeiden projektiasiantuntija 

Jaa kirjoitus

Jätä kommenttisi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *