Blogi

Kokemuksella kukoistamaan!

Piia Sumupuu Toimiva ry

Muutosta ilmassa hankkeen Piia Sumupuu kertoo kokemusasiantuntijakoulutuksesta Toimiva ry:ssä.

Olen Piia Sumupuu. Työskentelen Toimiva ry:n Muutosta ilmassa -hankkeessa Kainuun alueella. Olen sekä kokemusasiantuntija että ammattilainen. Vuosien vieriessä nämä kaksi puoltani ovat hioutuneet ja sulautuneet yhteen. Riippuvuuksista kärsivien ja heidän läheistensä parissa olen työskennellyt yli 20 vuotta. Siinä ajassa on ehtinyt nähdä jos jonkinmoisia toipumisia ja haasteita.

Samalla on oppinut sen tosiasian, että niin kauan kuin on toivoa, on myös olemassa mahdollisuus toipua, riippumatta lähtökohdista tai tapahtuneesta.

Olen kotoisin Helsingistä. Kainuuseen muutin vuonna 2015. Olen ohjannut vertaistukiryhmiä täällä eri hankkeiden puitteissa vuodesta 2017. Matkan varrella olen saanut tutustua erilaisiin toipujiin. Olen havainnut kaiken sen valtavan määrän kokemusta ja sote-asiakkuuden asiantuntijuutta, joita toipujat omaavat. Tämä tieto on erinomaisen arvokasta monille eri toimijoille ja koko hyvinvointialueelle, sekä ammatillisesti että taloudellisesti. Oppikaamme toinen toisltamme!

Toipujien osaamisesta innostuneena päätimme rakentaa Toimiva ry:n alle kokemusasiantuntija/vertaisohjaaja -koulutuksen, joka täyttäisi myös osaltaan ammattitaitovaatimusten kriteerit. Saimme valtavasti apua, tukea ja ohjausta Kokemuksesi on arvokas -hankkeelta, jolloin kaikkea ei tarvinnut aloittaa alusta tai olla yksin pohdintojensa kanssa. Yhteistyö on parasta! Tuon hankkeen myötä olemme myös saaneet tutustua Paikko-palveluun sillä seurauksella, että Toimiva ry on nyt myös PAIKKO-oppimisympäristö ja voi antaa osaamistudistuksia valmistuneille.

Koulutuskokonaisuus sisältää sekä etä- että lähipäiviä. Kokemuasiantuntijuuden teorian lisäksi käytämme vahvasti ilmaisullisia keinoja.  Kysmyksiä, joita kyselemme itseltämme ja toisilta ovat: ”Mistä tulen?”, ”Kuka olen?” ja ”Minne olen menossa?” Vastausten, keskustelun, luovan toiminnan sekä reflektoinin avulla syntyvät omat upeat tarinamme ja samalla opimme toisiltamme. Ihmisen kyky hahmottaa itseään syntyy aina suhteessa toisiin. Ryhmässä saa kokemuksen aidosta vastavuoroisuudesta; saa jotakin toisilta ja haluaa myös antaa jotain itsestään. Tullessaan hyväksytyksi omana itsenään, ihmisen koko olemus järjestäytyy uudelleen ja turvallisuuden tunne vahvistuu.

Koulutus painottaa sekä vertaistukea että kokemusasiantuntijuutta.Vertaistuen piirissä ihmiset ovat tasavertaisia keskenään ja toimivat parhaimmillaan molemmissa rooleissa, sekä tukijoina että tuettavina – ei neuvoen, vaan kokemuksia jakaen.

Kokemusasiantuntijuudessa kaikenlainen erilaisuus saa tulla näkyväksi. Niin syntyy uusia näkökulmia sekä lisää suvaitsevaisuutta. 

Koulutuksessa käytämme luovasti sanoja, kuvia, liikettä, ääntä ja kehollisuutta. Jokaisella saa olla oma tapansa ilmaista itseään ja kertoa tarinansa itselleen sopivalla tavalla. Olemme tähän mennessä harjoitelleet yhdessä sanallista ilmaisua kirjoituspajassa, valokuvauksen mahdollisuuksia omaa tarinaa varten sekä liikettä ja maalausta esiintymistyöpajassa, josta ohessa meidän upea yhteismaalaus.

Lisää Muutosta ilmassa hankkeesta voit lukea sivuiltamme: https://muutostailmassa.toimiva.fi/

Blogitekstin kirjoittaja Piia Sumupuu on Toimiva ry:n Muutosta ilmassa- hankkeen projektikoordinaattori.
Piia on koulutukseltaan yhteisöpedagogi (AMK), taideterapeutti sekä neuropsykiatrinen valmentaja.
piia.sumupuu@toimiva.fi

Puhelin +358 40 0428318

Jaa kirjoitus

Jätä kommenttisi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *