Blogi

Versot-hankkeen juuret – humalahakuista juomista ja sairaanhoitajaksi opiskelua

Versot-hanke tarjoaa apua ja tukea sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, joilla itsellään tai joiden läheisellä on haitallista päihteiden käyttöä. Mutta mistä Versot-hanke on saanut alkunsa? Hankkeen projektipäällikkö Suvi Björkqvist kertoo Versot-hankkeen juurista.

Muutama vuosi sitten aloin tutkia sote-alan ammattilasten päihderiippuvuuksia. Löytyi tutkimusnäyttöä, kokemuksia ja lehtiartikkeleita, jotka kaikki tukivat samaa kokemusta, joka itselläni oli ollut jo pitkään. Sote-ammattilaisten päihdeongelmiin liittyvä stigma sekä avun hakemisen vaikeus näyttivät olevan laajemmin totta kuin vain omissa ajatuksissani. Sairaanhoitajaksi opiskellessani kokemani häpeä alkoholin käytöstäni ja siihen liittyvistä lieveilmiöistä ei ollut ainutlaatuista, vaan kosketti lukuisaa joukkoa ihmisiä.  

Kuten niin monet aikakauteni nuoret, myös minä löysin alkoholin varhaisessa vaiheessa elämääni. Henkisesti koukutuin alkoholin tuomaan oloon oikeastaan heti. Nousuhumala helpotti arkuutta ja ujoutta, auttoi sosiaalisesti ja mikä parasta, antoi fantastisen olon.  

Jälkiviisaana onkin hyvä todeta, että jo tässä vaiheessa olisi pitänyt ymmärtää säikähtää. Kuten eräs viisas raitistunut alkoholisti totesi ”jos ensihumala on voimakas euforinen kokemus, niin silloin kannattaa jo hälytyskellojen soida”.  

Alkoholin käyttöäni eivät ainakaan vähentäneet nuoruuteeni sisältyvät monet raskaat kokemukset, kuten läheisen alkoholiriippuvuus sekä ensimmäisen poikaystäväni menehtyminen täysin yllättäen aivoverenvuotoon. Se oli traumaattinen kokemus ja vei tuolloin luottamukseni elämään. Ymmärsin, että täällä todella voi sattua ihan mitä vain, milloin vain ja kenelle vain.  

Elin kaksoiselämää vielä sairaanhoitajaksi opiskellessani sekä muutama kuukausi valmistumisen jälkeen. Suoritin tunnollisesti opiskelut, työharjoittelut ja työt. Vapaita viikonloppuja puolestaan väritti runsas ja humalahakuinen alkoholin käyttö. 

Lopulta juominen ja sitä seurannut häpeä ja haitat kävivät henkisesti niin raskaiksi, että raitistuin jo nuorena naisena. Tänä vuonna tulee jo 19 vuotta siitä, kun avasin vertaistukiryhmien ovet ja astuin (henkisesti) korkean kynnyksen yli. Se on ollut yksi ratkaisevimmista hetkistä elämässäni, koen.  

Vaikka alkoholi jäi jo nuorena ja olen saanut elää raitista ja mielekästä elämää jo pitkään, ei käyttöön liittyvä häpeä ole unohtunut. Olen paljon pohtinut viimeisen 20 vuoden aikana muun muassa stigmaa, joka liittyy sote-alan ammattilaisiin ja päihteiden haitalliseen käyttöön.  

Kaikesta tästä sai alkunsa myös Versot-hanke. Omista kokemuksistani ja halusta lähteä etsimään keinoja auttaa sote-alan ammattilaisia, joilla itsellään tai joiden läheisellä on päihdeongelma. Toivottavasti voimme hankkeessa olla edes pienen matkan kulkemassa rinnalla, lieventämässä häpeää sekä tarjota vertaistukea ja apua ryhmätoimintaamme osallistuville ihmisille.  

Suvi Björkqvist 
Projektipäällikkö, Versot-hanke 

Versot-hanke somessa:

Facebook: Versot-hanke
Instagram: @versothanke

Jaa kirjoitus

Jätä kommenttisi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top