Blogi

Kuinka selvitä yhteiskunnassamme alkoholisoitumatta?

Kuinka selvitä yhteiskunnassamme alkoholisoitumatta? Alkoholiriippuvuudelle altistavia riskitekijöitä tiedetään olevan monia, kuten geneettiset tekijät, traumat, mielenterveyden ongelmat ja sosiaalinen ympäristö. Vaikka ajattelenkin traumojen olevan merkittävin riskitekijä, on minua puhutellut myös yhteiskunnassamme vallitseva alkoholikulttuuri osana altistavia riskitekijöitä. 

Yhteiskunnassamme ihaillaan hienostunutta viinikulttuuria, järjestetään alkoholin huuruisia työpaikkajuhlia ja naureskellaan huvittuneena humalassa tehdyille pienille toilailuille. Toisaalta, kun tässä menossa mukana ollut (riskitekijöiden taakkaa kantava) henkilö alkoholisoituu, näkee moni sen itseaiheutettuna ongelmana.  

Yhteiskunnassamme ihaillaan hienostunutta viinikulttuuria, järjestetään alkoholin huuruisia työpaikkajuhlia ja naureskellaan huvittuneena humalassa tehdyille pienille toilailuille.

Usein on ollut hetkiä, jolloin olen pohtinut alkoholikulttuuriamme. Esimerkiksi reilut 10 vuotta sitten olin suuressa iltatapahtumassa, jonka buffetpöytään sisältyi jokaiselle osallistujalle muutama lasi viiniä. Alkoholittomat juomat sen sijaan loistivat poissaolollaan. Kysyessäni alkoholitonta vaihtoehtoa, sain vastaukseksi ”tuolta hallin perältä löytyy vesipiste, sieltä voi hakea vettä”. Alkoholia käyttäville oli buffetpöydässä juomatarjoilua, muille ei.  

Alkoholiongelmaisen Käypä hoito -suosituksen* mukaan on arvioitu, että alkoholin riskikäyttäjiä on Suomessa noin 500 000, alkoholi on merkittävä työikäisten kuolemien aiheuttaja ja terveydenhuollon naispotilaista noin 10 % ja miespotilaista lähes 20 % on alkoholin ongelmakäyttäjiä. Puhutaan siis todella merkittävästä ongelmasta.  

Kuinka siis selvitä yhteiskunnassamme alkoholisoitumatta? On tärkeää ymmärtää alkoholiongelman taustalla olevia riskitekijöitä ja pyrkiä tarttumaan näihin jo varhaisessa vaiheessa. Onnistuneen hoidon kulmakiviä ovat alkoholiongelman taustalla vaikuttavien juurisyiden ja tarpeiden tunnistaminen ja näihin vastaaminen.

Onnistuneen hoidon kulmakiviä ovat alkoholiongelman taustalla vaikuttavien juurisyiden ja tarpeiden tunnistaminen ja näihin vastaaminen.

Osana ennaltaehkäisyä tulisi huomioida alkoholikulttuurimme. Onneksi on uusia, positiivisia tuulia havaittavissa. On ollut hienoa huomata, että esimerkiksi sober curious -ilmiön myötä löytyy alkoholitonta elämäntapaa suosivaa nuorisoa ja kysyntää esimerkiksi yökerhoille, joissa voi selvin päin tanssia ja tavata ihmisiä.

Hurjasti on kuitenkin vielä tehtävää. Voisitko tulevaisuudessa juuri Sinä olla rohkeasti esittämässä toiveita juhlista ja tapahtumista, joissa ollaan selvin päin – sellaisista, joihin alkoholi on perinteisesti kuulunut mukaan?

Aloittaa voi pian lähestyvästä pikkujoulukaudesta. Esimerkiksi huomioimalla, että tarjolla on myös alkoholittomia kivoja ja värikkäitä juomia. Tai olisiko se ihan ennenkuulumatonta järjestääkin tänä vuonna pikkujoulut, joissa keskityttäisiin tekemäänkin kaikkea kivaa, ilman alkoholia, selvin päin? 

Suvi Björkqvist 
Projektiasiantuntija 
Toimiva ry 

*Alkoholiongelmaisen hoito, Käypä hoito -suositus (2018), https://www.kaypahoito.fi/hoi50028 

Teksti on julkaistu Helsingin Sanomien mielipideosastolla 11.11.2022.

Lue seuraavaksi:

Ottaako vai eikö ottaa? Elämää dopamiinihakuisena

Jaa kirjoitus

Jätä kommenttisi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top